Off-grid wonen

Forum

Betekenis off-grid

Als je off-grid gaat wonen betekent dat je gaat wonen zonder aansluiting op het elektriciteitsnetwerk, de waterleiding en het riool. Dit wordt ook wel autarkisch wonen genoemd. Het leven op een plek in de natuur ver weg van de bewoonde wereld het liefst dus.

De vier stappen van een off-grid leven:

  1.  Bepalen waar je wil wonen
  2.  Bedenken in wat voor constructie je wil wonen
  3.  Het design maken
  4.  Nadenken over de installaties (bijvoorbeeld waterzuivering)

Minimaliseren van spullen:

Ben je van plan om off-grid te gaan wonen? Aangezien zelfvoorziening en ruimte hierbij de belangrijkste factoren zijn is het belangrijk dat je niet te veel spullen meeverhuisd. Al helemaal wanneer je kiest voor een tiny house is dit een groot belang.

Off-grid wonen in Nederland:

Het is niet makkelijk om off-grid te wonen in Nederland. Mede dankzij door het Nederlandse Bouwbesluit (met daarin de regels waaraan een nieuw te bouwen woning moet voldoen). Zij schrijven dat een woning aangesloten moet zijn op de nutsvoorzieningen als stroom, water en gas – ook al worden deze voorzieningen niet gebruikt.

Toch is het wel mogelijk, door middel van een tiny house bijvoorbeeld. Nederland loopt achter op andere landen, als het aankomt op de verschillende off-grid vormen van wonen. Maar door genoeg onderzoek te doen en te plannen is het zeker mogelijk.

Rendabiliteit

Is de investering in zo’n installatie dan rendabel? De onvoorspelbare prijzen in zowel elektriciteit als de batterijtechnologie maken het onmogelijk om daar een antwoord op te geven. Wel is het bekend dat off-grid wonen een veel duurzamere manier van leven is.