Maak je eigen biomassa met een composttoilet

Forum

Biomassa is zoals het woordenboek het omschrijft plantaardig en dierlijk rest(materiaal). Maar wat mensen vaak vergeten is dat onze eigen ontlasting en urine ook gewoon biomassa is! Maar er komt wel wat meer bij kijken dan op je hurken gaan zitten boven de plantenbak. 

In dit blog ga ik je daarom vertellen hoe je veilig biomassa kan maken met een composttoilet.

Wat is een composttoilet in het kort

Ik zal hier even kort aanhalen wat een composttoilet is en hoe het werkt. Als je een uitgebreid blog wilt lezen over alle ins en outs van de composttoiletten dan raad ik je aan het blog "wat is een composttoilet en hoe werkt het" te lezen op het Vrijbuitersnest. Hier gaan ze er goed diep op in.

Maar in het kort. Een composttoilet is dus een toilet die je ontlasting opvangt in een apart reservoir. Meestal is dit een bak die in het toilet zelf staat maar je hebt ook toiletten met een ondergrondse tank. De urine wordt gescheiden van de ontlasting in een aparte tank omdat het anders erg gaat stinken als dit bij de ontlasting gaat zitten.

Na enkele weken haal je de ontlasting uit het toilet en dit kun je op je composthoop gooien.

Waar moet je op letten bij een composttoilet

Als je een biomassa gaat maken met behulp van een composttoilet zijn er een paar belangrijke zaken waar je op moet letten. Aller eerst is het belangrijk om te bepalen waar je de biomassa voor wilt gaan gebruiken. Wil je de compost weer gebruiken voor je tuin? Zorg er dan voor dat er geen mensen gebruik maken van de wc die medicijnen slikken. Dit wil je niet in de buurt van je (eetbare) planten. In deze ontlasting zit namelijk medicijnresten.

Tijdens het compostering proces wordt de composthoop erg warm. Sommige mensen verwarmen hun huis er zelf mee met behulp van een biomeiler.  Na ongeveer 1 tot 1.5 jaar is het composteren helemaal klaar en kun je gebruik maken van de compost van de composthoop. Het is dus verstandig om meerdere composthopen te maken. Bijvoorbeeld 1 composthoop per jaar en dat je zo na 3 jaar weer kunt beginnen bij de eerst composthoop.

Slot

Met een composttoilet maak je dus makkelijk je eigen biomassa. Naast het maken van je eigen biomassa heeft een composttoilet nog heel wat meer voordelen om geld te besparen en de aarde een betere plek te maken. De 5 grootste voordelen van een composttoilet vind je hier